top of page
m3g8__B_0k-2.png

Route

Wij hebben besloten om tegen de klok in rond Engeland te varen. Vanuit IJmuiden zeilen wij naar Southwold en gaan dan naar het noorden toe.
In plaats van het uiterste noorden van Schotland te passeren, hebben we de keuze gemaakt om het Caledonian Canal te volgen van Inverness over Loch Ness in een zuidwestelijke richting naar Fort William. Daar maken we een korte uitstap naar de prachtige noordwestelijke Schotse kust. Vervolgens zakken wij weer naar beneden langs de Oost-Ierse kust, met een stopover op Isle of Man. Daarna varen we via zuid Wales en de noordkant van Cornwall naar de Isles of Scilly. Voor het laatste stuk van onze reis volgen we de prachtige zuidkust van Engeland, en de Solent. Ook gaan we nog even naar Londen om vervolgens via Southwold weer terug te varen naar Nederland.

Leg 1 Nederland naar Edinburgh

Eerste helft mei 2018

Onze eerste leg vertrekt hopelijk op Koningsdag uit IJmuiden zonder Leontine, die eerlijk toegeeft dat de 'oversteek' aan de wind gedurende ongeveer 22 uur te veel gevraagd is aan het begin van zo'n grote reis. De bestemming is Southwold, een mooie landelijk haven die alleen met hoog water te bereiken is.
Daar zal Leontine aan boord komen en zal de bemanning van de overtocht weer terug naar Nederland gaan.
De geplande stops zijn:
Southwold, Lowestoft, Great Yarmouth, Wells Next the Sea, Grimsby, Hartlepool, Sunderland, Blyth, Holy Island, Dunbar en Port Edgar (ten westen van Edinburgh)

Leg 2 Edinburgh naar Fort William

Tweede helft mei 2018

De tweede leg begint met een verblijf in het mooie Edinburgh. Daarna gaan wij weer door naar het noorden via Arbroath, Aberdeen, Peterhead, Whitehills, Buckie naar Inverness.
In plaats van het uiterste noorden van Schotland te passeren, hebben we de keuze gemaakt om het Caledonian Canal te volgen van Inverness over Loch Ness naar Fort William. Het Caledonian Canal zal een mooie afwisseling zijn van zout water en golven naar zoet water en land aan beide kanten van de boot. Kenmerk aan het zuidwestelijk einde van het Caledonian Canal is de markante Neptune's Staircase, 8 sluizen die een hoogteverschil van bijna 20 meter moet overbruggen. Na al dit harde werken komen we in Fort William aan.

Leg 3 Fort William naar Crinan

Eerste helft juni 2018

Leg drie staat voor 100% in het teken van het ontdekken van de Noordwestkust van Schotland. Door te varen tussen de eilanden in, is de verwachting dat wij vaak bescherming zullen hebben van de soms woeste atlantische oceaan.
Van Fort William varen wij eerst naar Oban - bekend van de fantastische Oban single malt whiskey. Daarna maken wij een tocht naar het noorden tussen de Isle of Mull en het vaste land, langs de Isle Eigg en door naar Malaig en Loch Alsh. Dan keren wij terug naar Oban. Hier begint een nieuwe ontdekkingsreis, maar dan naar het zuiden via Loch Melfort en Loch Craignish naar Crinan.

Leg 4 Crinan naar Noord Ierland

Tweede helft juni 2018

De vierde leg begint met het tweede kanaal die wij op deze tocht meemaken, namelijk het pittoreske Crinan Canal. Door de 'Crinan' te nemen ontwijken wij het drukke North Channel onder the Mull of Kintyre met de traffic separation system (TSS).
Bij het verlaten van het Crinan Canal aan de zuidkant komen wij direct uit in Loch Fyne met een mooi verblijf in Tarbert en Portavadie. Vervolgens binnendoor naar Port Bannatyne en Ardrossan (bij Glasgow).
Van Ardrossan zeilen wij naar het prachtige eiland Arran en ankeren bij Lamlash, dan door via Cambeltown en Stranraer naar Carrickfergus in Noord-Ierland.
Hier wordt de boot achter gelaten in de jachthaven voor de maand juli terwijl wij weer in Nederland zijn voor Roland's werk.

Leg 5 Ierland, Isle of Man, Wales

Eerste helft augustus 2018

Na een maand werken (rust?) in Nederland vliegen wij terug naar Belfast en vervolgens naar Carrickfergus waar de boot in de haven ligt. Snel de boot in het water laten en dan in een zuidelijke richting naar Stanford voordat wij open water opzoeken en oversteken naar Peel op de Isle of Man. Na een paar dagen op de Isle of Mann gaan wij een vrij lange oversteek maken naar Malahide vlak boven Dublin in Ierland. Een of twee dagen in Dublin en dan afzakken langs de oostkust van Ierland naar Rosslare. Vandaar vertrekken wij over de Ierse zee naar de zuidwest punt van Wales naar Milford Haven.

Leg 6 Milford Haven via Isles of Scilly naar Plymouth

Tweede helft augustus 2018

De zesde leg van onze reis brengt ons vanuit Milford Haven langs een mooie ankerplaats bij Tenby in zuidelijk richting naar het eiland Lundy, een prachtig natuurreservaat waar wij aan de oostkust kunnen ankeren. Vervolgens vertrekken wij in een zuidelijke richting naar het pittoreske Padstow, bekend van de engelse tv-chef Rick Stein.
Na een goede maaltijd in een van zijn restaurants in Padstow gaan wij in een zuidwestelijk richting voorbij Landsend naar de Isles of Scilly: een subtropisch paradijs.
Van Scilly keren wij weer in oostelijke richting terug naar de zuidkust van Engeland met een stop in Newlyn, vervolgens Fowey (waar wij de boot hebben gekocht) en de laatste stop in Plymouth.

Leg 7 Plymouth naar Brighton

Eerste helft september 2018

Leg zeven is 100% zuidkust van Engeland. Wij vertrekken uit Plymouth en vervolgens langs de prachtige kust naar Swanage, Torquay, Lyme Reis en Weymouth. Daarna bezoeken wij Lulworth Cove, een bijzonder overblijfsel van prehistorische tijden waar wij zullen ankeren. Daar vandaan zeilen we via Poole Harbour langs de Needles over de Solent (het stuk water tussen de Isle of Wight en Engeland in) naar Bembridge. Wij sluiten de zevende leg af in de prachtige badplaats Brighton.

Leg 8 Brighton via Londen naar NL

Tweede helft september 2018

De allerlaatste leg van ons rondje Engeland begint in Brighton. Daarvandaan vertrekken wij via Eastbourne naar Dover en Ramsgate. Daarna door naar Queensborough om te wachten aan een mouring buoy voor hoogwater, waarna wij met de stroom mee naar hartje Londen gaan. Als geboren Londenaar moet je natuurlijk in St. Catherine's dock aanmeren. Als wij de Thames weer uitvaren, pauzeren wij weer bij Queensborough voordat wij Burnham on Crouch, Harwich en river Deben bezoeken. Het afsluitende stuk van de achtste leg is opnieuw een bezoek aan Southwold waar wij vijf maanden geleden zijn begonnen. Daarna terug over de Noordzee naar IJmuiden. Met spijt in ons hart zullen wij hiermee onze droomreis afsluiten!

bottom of page